Sa ai o zi superba!...

Zambetul sa-ti lumineze fata la orice pas , iar inima sa-ti fie plina de iubire!!!


sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Morala

Pe langa datele despre mine, m-am gandit ca as putea incepe cu o povestioara draguta pe care am auzit-o recent, si care m-a pus pe ganduri...se numeste Lenesul si plata ascultarii :

"Intr-un sat vietuia un batran muncitor.
El avea un fiu, insa pe cat de harnic era batranul, pe atat de lenes era fiul sau.
La un moment dat, fiul veni la tatal sau si ii zise:
- Tata, am vazut pe ulita niste baieti incaltati cu ghete noi. As vrea si eu asemenea ghete.
- Mai baiete, i-a raspuns batranul, uite cum facem: in pod, este o gramada de grau ce trebuie vanturat, ca altfel se umezeste si se strica; pana ce termini tu de vanturat, eu fac rost de bani si mergem sa cumparam ghetele pe care le vrei.
Baiatul s-a urcat repede in podul casei, dar nu prea il tragea inima la munca.
Astfel, el s-a culcat pe un brat de fan, a tras un pui de somn, dupa care a alergat in curte, strigand:
- Gata treaba, am vanturat tot graul. Acum putem merge sa luam ghetele ?
- Nu ! a raspuns batranul categoric. Ti-am spus sa vanturi graul, nu sa pierzi vremea.
Baiatul s-a urcat iarasi in pod, dar nu putea intelege de unde stia tatal sau ca el nu vanturase graul. Probabil ca l-a surprins dormind si nu l-a trezit, ca altfel nu se poate. Asa ca, dupa ce s-a urcat iarasi in podul casei, s-a pus la panda in loc sa aiba grija de grau. A stat el pret de jumatate de ceas, cu ochii atintiti spre tatal sau, care muncea de zor in curte, si, socotind el ca-i de ajuns, se duse iarasi in gradina.
- Tata, am terminat toata treaba, n-a ramas bob de grau neintors. Acum putem lua ghetele ?
- Fiule, dupa ce ca esti lenes, mai esti si un mare mincinos. Nu ti-e rusine ?! Sa stii ca, daca nici de data asta nu te duci in pod si nu faci treaba cum se cuvine, nu mai vezi nici o gheata.
Cand a vazut baiatul ca altfel nu se mai poate, s-a urcat in pod, a pus mana pe lopata si a inceput sa vanture graul. Dar, cum a bagat lopata in gramada, a gasit ascunsa in grau o traista cu o pereche de ghete nou-noute, exact asa cum isi dorea el.
De bucurat, s-a bucurat, cum era si de asteptat, dar, in acelasi timp, ii crapa obrazul de rusine pentru minciunile sale de mai-nainte. Fara sa-l mai puna nimeni, a vanturat tot graul, dupa care s-a dus si in gradina sa isi ajute tatal. Acum simtea intr-adevar ca merita ghetele."

Cati dintre noi nu ne-am gasit in situatii asemanatoare? Cati dintre noi nu am gasit de cuviinta sa facem niste lucruri care in prima faza pareau a ne ajuta in a obtine ce ne dorim mult mai usor, insa ulterior s-au dovedit a fi mult prea gresite ?!?
Sunt situatii si situatii , cele in care sunt implicate persoane apropiate pe care incercam sa le "fraierim", nu prezinta asa o problema, insa ce faci cand persoana pe care incerci sa o pacalesti este un strain, nu in adevaratul sens al cuvantului , ci strain in sensul in care nu te cunoaste si nu stie ca de fapt la baza esti un om de incredere, pe care se poate baza, insa in problema pe care trebuia sa o rezolvi cu el/ea nu ai avut chef in ziua aia sa te ocupi, sau te-ai trezit dupa o betie crunta si cand ti-ai facut agenda pe ziua respectiva nu ai prins si aceasta problema, sau in loc sa mergi sa-i rezolvi problema omului, te-a sunat nevasta-ta ca aia mica a facut febra si trebuie sa mergeti la doctor in acel moment...sau...sau..sau sunt "n" variante pentru care nu ai rezolvat acel task... Problema nu apare atunci, ci apare atunci cand esti prins cu matza in sac si nu stii pe unde sa mai scoti camasa....
Ce faci? Spui adevarul cand esti prins sau mergi pe burta pana in panzele albe?
Daca esti un om cu multe talente sigur vei prefera sa te victimizezi si sa mergi pe burta daca stii ca nu exista dovezi sigure care sa te acuze...
Sau poate recunosti ca ai gresit si incerci sa-i recapeti increderea omului respectiv in tine...
Sunt multe situatiile pe care as putea sa le povestesc privind aceasta tema, insa stiu care e cea mai potrivita dintre ele, promit insa sa revin cu povestea mea privind acest subiect.
Dar tu? Ai patit asa ceva ? Cum ai procedat? As vrea sa stiu care e parerea ta despre acest subiect si modul corect de a proceda in aceste situatii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu